Oletko tallentanut muistilistoja, tageja tai valmiita hakuja vanhassa Helmet-haussa? Ota ne talteen ennen 14.5.2024. Lue lisää. Uudessa verkkokirjastossa voit tallentaa suosikkilistoja ja hakuja.

Haku

Palvelut kouluille ja päiväkodeille

Palvelut kouluille

Kirjastokäyntien avulla oppilaita innostetaan tarinoiden, tiedon ja oppimisen pariin. Ryhmille on tarjolla mm. tiedonhaun opastusta, kirjastonkäytön opetusta sekä kirjavinkkausta. Käyntien teema voidaan tarvittaessa räätälöidä luokan tarpeiden mukaan: oppilaat voivat esimerkiksi hakea tietoa äidinkielen tai historian esitelmäänsä varten. Voit myös hankkia luokallesi oman kirjastokortin. Huolehdithan siitä, että lainat uusitaan ja palautetaan ajallaan. Et ole henkilökohtaisesti vastuussa tällä kirjastokortilla lainatusta aineistosta.

Ota yhteyttä kirjastoon hyvissä ajoin, jotta saat sovittua vierailun parhaiten sinulle sopivaan päivään ja aikaan. Tee yhteydenotto noin neljä viikkoa ennen suunniteltua vierailua. Myöhemminkin tehty tiedustelu voi tuottaa tuloksen (ei alle kahden viikon), mutta todennäköisyys onnistumiseen pienenee.

Kerro viestissäsi seuraavat asiat:

  • Toivottu vierailupäivä ja -aika (on hyvä ehdottaa useampia sopivia viikonpäiviä ja aikoja)
  • Luokka-aste ja oppilaiden määrä
  • Millaisia lukijoita ryhmässä on; millaisista kirjoista lapset ovat kiinnostuneita
  • Vierailun tyyppi (esim. tiedonhaun opetus, kirjavinkkaus, kirjaston käytön opetus)
  • Mahdolliset erityistoiveet (esim. lukudiplomikirjojen vinkkaus, esitelmän tekemiseen liittyvän aineiston hakeminen jostakin tietystä aiheesta jne.)
  • Muut vierailuun vaikuttavat asiat (erityisluokka, S2-luokka, erilainen oppija ryhmässä jne.)

Ryhmäkäynnin voi sopia joko puhelimitse tai sähköpostitse. Oman lähikirjastosi yhteystiedot löydät Kirjastot ja palvelut-osiosta.

Lasten monilukemisen tukeminen on yksi kirjaston keskeisiä tavoitteita. Lukudiplomin suorittaminen lisää lukuintoa ja tutustuttaa koululaiset mahdollisimman erilaisiin hyviin kirjoihin. Kirjastojen lukudiplomilistoissa on valittavina toisaalta paljon mukavaa uutta luettavaa, toisaalta lasten- ja nuortenkirjallisuuden nykyklassikoita.

Eri ikäisille lukijoille on olemassa omat diplomilistat, joista löytyy sopivaa luettavaa. Kaikki diplomin suorittaneet saavat suorituksestaan kunniakirjat.

Kirjastot osallistuvat myös mielellään koulun organisoimiin tempauksiin ja auttavat opettajia mm. sopivan kauno- ja tietokirjallisuuden valinnassa. Kannattaa siis ottaa rohkeasti yhteyttä ja ehdottaa yhteistyötä!