Sökning

Ärendehantering vid Helmets nätbibliotek

Du kan använda nätbiblioteket utan inloggning. Du kan söka och bläddra i materialet. Du kan återvända till startsidan genom att klicka på Helmet-logotypen i vänstra hörnet.

När du har loggat in i tjänsten med bibliotekskortets nummer och PIN-kod kan du förnya dina lån, göra och redigera reserveringar samt ändra dina egna uppgifter. Du kan också spara sökningar och skapa sökbevakningar och favoriter. Som inloggad får du även tillgång till ett elektroniskt bibliotekskort.

Nätbibliotekets konto preskriberas om du inte loggar in i nätbiblioteket på 18 månader. När ett konto blir föråldrat försvinner dina favoriter och sparade sökningar från kontot. Lånen, reserveringarna och kunduppgifterna försvinner inte. Nätbiblioteket skickar dig ett meddelande om att användarkoderna kommer att föråldras. Du får kontot i bruk på nytt när du loggar in i nätbiblioteket med dina gamla koder.

Inloggning i nätbiblioteket

Logga in i nätbiblioteket med bibliotekskortets nummer och PIN-kod. Om du inte kommer ihåg din PIN-kod, får du en ny genom att klicka på Logga in i nätbiblioteket och sedan på Glömt din PIN-kod? Om vi inte har din e-postadress, ändrar vi din PIN-kod i biblioteket. Ta med dig identitetsbevis som godkänns av biblioteket.

Gör så här:

Klicka på inloggningsknappen i sidans övre högra hörn. Ange ditt bibliotekskortsnummer samt din PIN-kod, och välj Logga in.

När du är inloggad, finns Mitt konto vid inloggningsknappen. Genom att klicka på Mitt konto kan du öppna funktionsmenyn.

Förnyande av lån, reserveringar och andra tjänster som kräver inloggning finns på egna flikar under Mitt konto.

Logga ut genom att klicka på Mitt konto i sidans övre balk och sedan Logga ut

Permanent inloggning:

Om du vill att webbläsaren på den enhet du använder ska komma ihåg din inloggning, kryssa för alternativet Kom ihåg min inloggning i 180 dagar i inloggningsfönstret. Att hålla sig inloggad är baserat på kakor. Om webbläsarsessionen stängs så att kakan försvinner, förblir inloggningen inte giltig. Inloggningen är enhets- och webbläsarspecifik.

Bibliotekskort

Under fliken Bibliotekskort ser du ditt bibliotekskorts nummer och streckkod. Du kan använda denna vy som ett elektroniskt bibliotekskort i Helmet-biblioteken. Du kan vid behov förstora bibliotekskortet genom att trycka på bibliotekskortets nummer.

Om du har bytt ditt bibliotekskort till ett nytt (t.ex. tappat bort ditt gamla kort), radera det gamla kortnumret från Mitt konto. Ett kort som raderats ur bibliotekets kundregister kan inte användas, men dess nummer syns på Mitt konto tills du raderar det.

Förnyande av lån

Lånen kan förnyas fem gånger, om de inte har reserverats av andra kunder och du inte har obetalda biblioteksavgifter på över 30 euro.

Gör så här:

Logga in i nätbiblioteket och öppna Mitt konto. Du ser dina lån under fliken Lån.

Välj de lån som ska förnyas genom att klicka på rutan intill dem eller kryssa för Välj alla poster i sidan. Klicka sedan på Förnya valda lån. Alla lån kan även direkt förnyas på en gång genom att klicka på Förnya alla lån.

Avgifter

Under fliken Avgifter ser du obetalda förseningsavgifter och andra biblioteksavgifter.

Du kan betala dina biblioteksavgifter på Helmet-nätbiblioteket.

Gör så här:

Logga in i Helmet-nätbiblioteket och gå till Avgifter i Mitt konto.
Välj den avgift som du vill betala eller alla avgifter.
Klicka på ”Fortsätt till betalning”, och du överförs till betalningsförmedlaren Paytrail.
Välj betalningssätt, identifiera dig och betala.

Reservering

Du kan reservera material via nätbiblioteket när du har ett bibliotekskort och en PIN-kod. Reserveringen är avgiftsfri. För en oavhämtad reservering debiteras dock 1 €.

Gör så här:

Sök först det verk du vill ha. Du kan avgränsa sökresultaten till exempel enligt språk och materialtyp med begränsare i sidans vänstra kant.

Reserveringen kan göras på sidan för verkuppgifter genom att klicka på reserveringsknappen. Välj Avhämtningsställe ur menyn dit du vill att materialet du reserverat transporteras för att avhämtas. Reservera ett verk genom att välja Be om reservering.

Du får avhämtningsmeddelandet per SMS, e-post eller post då du kan avhämta reserveringen. Materialet förvaras reserverat för dig i sex (6) vardagar. Du kan kontrollera den sista avhämtningsdagen via Mitt konto. Om du valt biblioteksbussen som avhämtningsställe tas materialet du reserverat med till hållplatsen på de två följande besöken. I de flesta biblioteken har man övergått till numrerade reserveringar eller reserveringshyllor. Med hjälp av numret hittar du dina reserveringar på bibliotekets reserveringshylla. I vissa bibliotek används ett alias, det vill säga ett pseudonym, för avhämtning av reserveringar.

Annullering och ändring av reserveringar

Du kan annullera eller ändra din reservering i nätbiblioteket, om den ännu inte har behandlats och verket ännu inte är på väg till biblioteket eller kan avhämtas.

Ändringarna kan göras i avsnittet Reserveringar via länken Ändra vid varje reservering. Flera reserveringar kan ändras på en gång genom att först välja de reserveringar som ska ändras och därefter den begärda åtgärden.

Gör så här:

Logga in i nätbiblioteket och öppna Mitt konto. Under fliken Reserveringar ser du dina giltiga reserveringar.

Klicka på länken Ändra vid den reservering som ska ändras. Du kan byta avhämtningsställe för reserveringen eller frysa reserveringen, det vill säga avbryta reserveringen till exempel under en semesterresa.

Annullera reserveringen genom att klicka ett kryss vid reserveringen och sedan klicka på Annullera valda reserveringar. Reserveringen annulleras slutgiltigt.

Ändring av avhämtningsstället

Under fliken Min profil under punkten Jag vill hämta reservationer från kan du välja ett bibliotek, dit du i första hand önskar att dina reserveringar kommer. Kontrollera dock alltid avhämtningsstället när du gör en reservering.

Ändra PIN-kod

Om du minns din PIN-kod kan du byta den i nätbiblioteket. Funktionen finns under Logga in.

Gör så här:

Logga in i nätbiblioteket och öppna Mitt konto. Punkten Ändra PIN-kod finns under fliken Min profil.

Klicka på Ändra PIN-kod. Ge din gamla PIN-kod. Den nya PIN-koden ges två gånger för att undvika tangentfel. Klicka ännu på Skicka.

Återställning av glömt PIN-kod

Om du har glömt PIN-koden, kan du beställa en ny via nätbiblioteket om din e-postadress har sparats i dina kunduppgifter. Om din e-postadress inte finns i dina kunduppgifter ändrar vi din PIN-kod i biblioteket. Ta med dig identitetsbevis som godkänns av biblioteket.

Ändring av egna kontaktuppgifter

Du kan uppdatera din adress, ditt telefonnummer och din e-postadress i nätbiblioteket under fliken Min profil. Om ditt namn har ändrat, måste du anmäla det personligen till biblioteket. Ta med dig ditt identitetsbevis med ditt nya namn (eller identitetsbevis med ditt gamla namn och separat intyg om namnändringen). Du får ett nytt bibliotekskort avgiftsfritt.

Gör så här:

Logga in i nätbiblioteket och öppna Min profil ur menyn Mitt konto.

Du kan ändra din adress med blanketten som öppnar sig via Min profil genom att klicka på Anmäl ändring i personlig information. Dina gamla adressuppgifter finns på blanketten som öppnas. Uppdatera uppgifterna i textfälten och klicka på Skicka. Du får ännu en kvittering om godkänd adressändring på rutan.

Du kan ändra ditt telefonnummer och din e-postadress när du skriver in de nya uppgifterna i stället för de gamla och klickar på Spara. Du får en bekräftelse om att uppgifterna har sparats i flikens övre del.

Lånehistorik

Systemet sparar inte automatiskt din lånehistorik, utan du kan själv när som helst inleda och avsluta sparandet av lånehistoriken. Andra utlånare och bibliotekets personal kan inte se eller ändra på din lånehistorik.

Sparandet av lånehistoriken inleds i den stund då du inleder sparandet. De lånade verken finns under fliken Lånehistorik under Mitt konto. Lånehistoriken kan ordnas enligt datum.

Gör så här:

Logga in i nätbiblioteket och öppna fliken Min profil under Mitt konto. Börja sparandet genom att välja ”För alltid” under Behållning av utlåningshistorik. Från och med ditt nästa lån sparas lånehistoriken i bibliotekssystemet.

Under fliken Lånehistorik kan du radera de lån du valt ur lånehistoriken eller tömma hela lånehistoriken.

Sluta sparandet av utlåningshistoriken under fliken Min profil genom att välja ”Aldrig” under Behållning av utlåningshistorik. Lånehistoriken måste först tömmas.

Sparade sökningar och sökbevakning

När du har loggat in i nätbiblioteket kan du spara sökningar och göra sökbevakningar av dem. Sökbevakningen skickar dig ett meddelande per e-post när det material som lämpar sig för sökningen läggs till bibliotekets databas.

Nätbiblioteket sparar sökningar som gjorts med din webbläsare även om du inte är inloggad. Tömning av cacheminne eller stängning av webbläsare avlägsnar dessa sparade sökningar från en oinloggad användare.

Du ser dina sökningar genom att klicka på Sökhistorik i nedre kanten av sökresultatsidan. Du kan också spara sökningen direkt här. Om du är inloggad, finns sökningarna också under fliken Sparade sökningar under Mitt konto.

Aktivera sökbevakningen så här:

Först gör du en sökning som hittar det material du vill ha. Det lönar sig att först göra en mer omfattande sökning till exempel med författarens namn eller med ett sökord. Avgränsa sökresultaten vid behov med begränsare i sidans vänstra kant. Flera begränsare kan användas.

När sökningen hittar det material du vill ha, spara sökningen genom att klicka på Spara sökningen i nedre kanten av sökresultatsidan.

Gå till fliken Sparade sökningar under Mitt konto. Du ser både de sökningar du sparat tidigare och de sökningar du senast gjort.

Välj vid sökningen under Sökbevakning i rullgardinsmenyn hur ofta du vill ha ett meddelande av Sökbevakningen till din e-post. Ett meddelande skickas från nätbiblioteket när det material som lämpar sig för sökningen har lagts till i bibliotekets databas.

Du kan ändra tidsintervallet för sökbevakningen i rullgardinsmenyn. Sökbevakningen tas ur bruk genom att trycka på krysset bredvid sökningen.

När Sökbevakningen är i bruk ser du i sidans övre kant till vilken e-postadress Sökbevakningens resultat skickas. Du kan ändra den genom att klicka på länken Ändra.

Favoriter

I nätbiblioteket kan du skapa egna favoriter. Listorna kan användas för olika ändamål: du kan göra listor över böcker du läst, material i anslutning till en viss kurs, filmtips eller favoritskivor. Du kan välja om listan är privat eller offentlig. Den privata listan syns bara för dig på ditt eget konto. Alla kan titta på den offentliga listan när du delar länken till den.

Du kan göra listan först och lägga till det material du hittar. En ny lista kan också skapas när som helst i samband med funktionen Lägg till i favoriter.

Du kan titta och ändra på dina listor under fliken Favoriter under Mitt konto. Du kan ändra beskrivningarna av listorna och verken, ändra på inställningarna, radera verk och skicka uppgifterna om verken vidare.

Skapa listan så här:

Logga in i nätbiblioteket och välj Favoriter i menyn Mitt konto.

Skapa en ny lista genom att skriva namnet på listan under punkten Lägg till ny och klicka på plus-ikonen. I den mobila versionen inleds skapandet av listan genom att man trycker på Listor i nedre kanten av skärmen.

Lägg till som favorit så här:

När du hittar ett verk som du vill lägga till i dina favoriter, tryck på stiftikonen Lägg till i favoriter. Tillägget kan göras direkt på sidan för sökresultat eller sidan för verkuppgifter. Beroende på skärmens storlek kan ikonen finnas på aningen olika ställen. På mobila enheter finns stansikonen på nedre balken av sidan för verkuppgifter.

I menyn som öppnas kan du välja en av dina egna listor eller skapa en ny lista. Beskrivningen av verket är frivillig och syns på listan i samband med verkets uppgifter. Ett och samma verk kan om du så önskar läggas till flera listor och det kan ha olika beskrivningar på olika listor. Klicka på Spara.

Om du väljer att skapa en ny lista i menyn, öppnas en ny blankett där uppgifterna för den nya listan fylls i.

Gör listan offentlig så här:

Öppna de favoriter du vill genom att välja dem från listan. Öppna Listor och ändra listans Synlighet till Offentlig. Offentlig länk till listan visas under valet. Klicka på länken och kopiera adressen till den sida som öppnas för att delas vidare.

Vyn som öppnas i en ny flik är samma vy som syns offentligt via länken för dem som bläddrar igenom listan.