Haku

Kaukopalvelu

Tee kaukopalvelupyyntö

Siirry kaukopalvelulomakkeelle.

Mikä on kaukopalvelu?

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa. Jos etsimääsi teosta ei ole hankittu Helmet-kirjastoon tai pääkaupunkiseudun tieteellisiin kirjastoihin, se voidaan tilata sinulle kaukolainaksi muualta.

Kaukolainaksi tilataan kirjoja, levyjä, nuotteja, elokuvia ja mikrofilmejä. Lehtien vuosikertoja ei yleensä saa lainaksi, vaan niistä tilataan yksittäisiä artikkelikopioita. Kirjastot eivät kuitenkaan tilaa kaukolainana aineistoa, joka on saatavissa jostakin pääkaupunkiseudun tieteellisestä kirjastosta tai erikoiskirjastosta. Jos etsimäsi teos on lainassa, tee silloin tavallinen varaus. Kaukopalvelua ei ole tarkoitettu paikallisten varausten ohittamiseen.

Voit tehdä kaukopalvelupyynnön kaukopalvelulomakkeella tai kirjastossa. Pyyntö edellyttää, että Helmet-korttisi on voimassa ja sinulla on lainausoikeus.

Kaukopalvelu on maksullista, tarkemmat tiedot ks. Kaukopalvelumaksut. Kaukolaina tai kopiot toimitetaan mahdollisuuksien mukaan toivomaasi noutokirjastoon. Kaukolainoissa noudatetaan aina omistajakirjaston asettamia laina-aikoja ja muita käyttöehtoja. Kaikkea aineistoa ei saa kaukolainaksi ja osa annetaan vain lukusalikäyttöön, esim. opinnäytteet tai harvinaiset kirjat.

Kurssikirjojen kaukolainaamisessa on rajoituksia, ja korkeakoulukirjastot lainaavat niitä yleensä vain omille opiskelijoilleen. Kurssikirjatilauksissa voidaan kuitenkin poiketa kaukopalvelun yleisperiaatteista, sillä kirja voidaan tilata oman korkeakoulusi kirjastosta kaukolainaksi, vaikka sitä olisi myös pääkaupunkiseudun kirjastojen kokoelmissa.

Jos olet opiskelija, merkitse lomakkeeseen opiskelupaikkasi ja mielellään myös opiskelijanumerosi – se nopeuttaa tilauksen käsittelyä

Kaukolainojen tiedot eivät toistaiseksi näy Helmet-verkkokirjaston asiakastiedoissa eikä niitä voi uusia itse. Kätevimmin voit pyytää uusimista sähköpostilla.

Kaukopalvelumaksut

Espoon kaupunginkirjasto

 • Kaukolaina Suomesta 7 €
 • Artikkelikopiot/tulosteet: 0,85 €/kopio/tuloste tai lähettävän kirjaston veloittama hinta

Helsingin kaupunginkirjasto

 • Kaukolaina Suomesta ja Pohjoismaista 4 €/kpl
 • Muualta ulkomailta tilattu laina 14-25 €/kpl
 • Kopiot: lähettäjäkirjaston perimä maksu tai vähintään 4 €

Kauniaisten kaupunginkirjasto

 • Lähettävän kirjaston kaukopalvelumaksu / minimimaksu 4 €

Vantaan kaupunginkirjasto

 • Kaukolaina Varastokirjastosta: Varastokirjasto ei peri maksua
 • Kaukolaina muualta Suomesta: 7 € / laina
 • Kaukolaina Pohjoismaista: 10 € / laina
 • Kaukolaina muualta ulkomailta: lähettävän kirjaston perimä maksu, vähintään 7 € / laina
 • Kopiot: lähettävän kirjaston perimä maksu

Kaukopalvelun yhteystiedot

Espoon kaupunginkirjasto

Helsingin kaupunginkirjasto

Kauniaisten kaupunginkirjasto

Vantaan kaupunginkirjasto

Venäjänkielinen kirjasto

Venäjänkielisen kirjaston kaukopalvelu

Kaikki Suomessa pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ulkopuolella asuvat voivat käyttää Venäjänkielisen kirjaston maksutonta kaukopalvelua ja lainata Venäjänkielisen kirjaston kirjoja, elokuvia tai puheäänitteitä. Lainaamme sekä venäjän- että ukrainankielistä aineistoa.

Seuraavalla tavalla voitte ilmoittautua Venäjänkielisen kirjaston kaukopalvelun asiakkaaksi:

 1. Menkää lähikirjastoonne. Ottakaa henkilöllisyystodistuksenne mukaan. Täyttäkää ilmoittautumislomake yhdessä kirjaston työntekijän kanssa. Tulostakaa lomake, kun olette täyttänyt sen.
 2. Kirjaston työntekijä tarkistaa henkilöllisyytenne, allekirjoittaa lomakkeen ja leimaa sen kirjaston leimalla.
 3. Lomakkeesta otetaan teille oma kopio. Kirjasto toimittaa allekirjoitetun lomakkeen Espoon Venäjänkieliseen kirjastoon.
 4. Venäjänkielisessä kirjastossa teille tehdään Helmet kirjastokortti. Saatte kirjastokortin numeron ja nelinumeroisen tunnusluvun, joilla voitte varata kirjoja ja uusia lainojanne Helmet.fi palvelussa.
 5. Numero ja tunnusluku lähetetään teille ilmoittautumislomakkeen sähköpostiosoitteeseen.Voitte vaihtaa tunnusluvun HelMet.fi-palvelussa. Jos uusi tunnuslukunne unohtuu tai yhteystietoihinne tulee jokin muutos, ottakaa yhteys kauko.rus@espoo.fi.

Tämän jälkeen voitte tilata HelMet.fi-sivustolta aineistoa kaukolainattavaksi omilla tunnuksillanne. Tietokannasta voi etsiä teoksia sekä kyrillisin että latinalaisin kirjaimin Noutopaikaksi merkitään Venäjänkielinen kirjasto. Vaihtoehtoisesti voi lähettää toivomuksen sähköpostilla osoitteeseen kauko.rus@espoo.fi, omat yhteystietonne tulee näkyä viestissänne.

Aineiston nouto ja palautus tapahtuu joko postin pakettiautomaatin tai oman lähikirjaston kautta.

Kun lainattu aineisto on noudettavissa Postin pakettiautomaatista, saatte kännykkään koodin, jolla voitte noutaa paketin valitusta pakettiautomaatista. Lainat palautetaan samassa pussissa, jossa ne tulivat. Saatu koodi pitää säilyttää, sillä maksuttomassa palautuksessa käytetään tätä samaa koodia.

Postin pakettiautomaattipalveluun voi tutustua ja löytää itselleen parhaiten sopivan pakettiautomaatin osoitteessa www.posti.fi/pakettiautomaatti

Jos haluatte asioida lähikirjaston kautta, kirjastostanne ilmoitetaan, kun kaukolaina-aineisto on saapunut noudettavaksi. Lainat palautetaan lähikirjastoon samassa pussissa, jossa ne lähetettiin.

Laina-aika on 6 viikkoa.

Kirjasto ei luovuta tietoja ulkopuolisille. Asiakkaalla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja hänestä on tallennettu.

Tiedustelut: 043 8257993 tai kauko.rus@espoo.fi

Ilmoittautuminen ukrainankielisen kirjallisuuden kaukolaina-asiakkaaksi (PDF) (tulosta ja täytä)

Ilmoittautumislomake venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi (PDF)

Venäjänkielisen kaukopalvelun tulostettava esite (suomeksi) (PDF)

Venäjänkielisen kaukopalvelun tulostettava esite (venäjäksi) (PDF)

Kaukopalvelu kirjastoille

Helmet-kirjastojen kaukopalvelu hoidetaan keskitetysti Pasilassa ja varauksen noutopaikaksi merkitään aina Pasila/kaukopalvelu kirjastoille riippumatta siitä, missä kirjastossa aineisto on. Lainoja voi uusia jopa viisi kertaa. Kaukolainatilaukset tulee tehdä ensisijaisesti Helmet-verkkokirjastossa. Jos kirjastolta puuttuu Helmet-kortti, olkaa yhteydessä: kaukopalvelu@hel.fi.

Helsingin kaupunginkirjasto välittää lainoja ja kopioita ulkomaisista kirjastoista.

Artikkelipyynnöt ja sanomalehtien mikrofilmitilaukset pyydämme lähettämään sähköpostilla. Mikrofilmejä lainaamme kerrallaan korkeintaan 5 rullaa /nimeke.

Monikielisen kirjaston siirtokokoelmapyynnöt lähetetään sähköpostilla kaukopalvelu@hel.fi

Kaukolainat ovat maksuttomia yleisille kirjastoille, muilta kirjastoilta veloitamme 7 € / laina. Kopiot maksavat 1 € / sivu.

Keskuskirjasto myös välittää lainoja ja kopioita ulkomaisista kirjastoista. Lainan välitys Pohjoismaista maksaa 10 €, muualta Euroopasta 15–30 € / laina. Kopioiden hinnat määräytyvät lähettäjäkirjaston hinnaston mukaan.

Yhteystiedot:

kaukopalvelu@hel.fi

(09) 3108 5432 (Helmet-kaukolainat)
(09) 3108 5433 (välitykset ulkomailta)
040 3349472 (postilähetyksiä varten)

Helsingin kaupunginkirjasto
Kaukopalvelu
PL 52401
00099 HELSINGIN KAUPUNKI