Sökning

Musik

På Helmet-biblioteken hittar du rikligt med musikmaterial samt tjänster och evenemang som stöder musikverksamhet. Du kan låna musikinstrument och boka en musik- eller inspelningsstudio. I Helmet-nätbibliotekets materialsökning kan du söka det musikmaterial du letar efter. Du kan avgränsa din sökning enligt materialtyp exempelvis till noter, inspelningar och föremål.

Helmets musikutmaning

Webbmaterial

Naxos-musiktjänster

Helmet-biblioteken erbjuder sina kunder möjlighet att lyssna på musik i tre olika Naxos-webbtjänster. Det finns över 2 miljoner låtar att lyssna på och utbudet ökar kontinuerligt.

I tjänsten Naxos Music Library kan du lyssna på klassisk musik. I tjänsten finns även en del folkmusik samt äldre blues och jazzmusik. Dessutom omfattar tjänsten en stor mängd information om musik, till exempel skivors omslagshäften, färdiga spellistor samt intrigsbeskrivningar och libretton för operor. Även som mobilapplikation.

Naxos Music Library Jazz erbjuder en samling av tusentals jazzskivor från olika tidsperioder. Med hjälp av färdiga spellistor kan du bekanta dig till exempel med legendariska jazzpianister. Även som mobilapplikation.

Naxos Music Library World erbjuder ett omfattande utbud världsmusik och etnomusik. Skivorna i samlingen kommer från olika håll i världen. Även som mobilapplikation.

Instruktioner för användning av Naxos-tjänsterna.

Medici.tv

Medici.tv:s videotjänst kan du titta på tusentals videor av högsta kvalitet, av konserter, operor och baletter samt dokumentärer och undervisningsmaterial.

Medici.tv innehåller över 3 000 videor av konserter, operor och baletter samt dokumentärer och mästarkurser. Musiken är mest klassisk, men det finns också jazz.

Årligen sänder Medici.tv även över 150 liveevenemang direkt från världens mest uppskattade konsertsalar, festivaler och tävlingar i samarbete med framstående producenter och artister. Man kan titta på direktsändningar i tjänsten vanligtvis i tre månader.

Instruktioner för användning av Medici.tv

Rockways webbkurser

Med hjälp av Rockways webbkurser kan du lära dig sång, musik och inspelning, oberoende av om du är en nybörjare eller en mer avancerad musiker. I tjänsten finns 69 videokurser om olika teman, från gitarrspel till sångteknik. Du har också tillgång till en metronom och tuner samt möjlighet att spela in dig själv. Alla kurser är på finska.

Instruktioner för användning av Rockway

Evenemang

Evenemang

Evenemang

Sök evenemang
Tidsperiod:

Studior

I studiorna kan du själv spela in och editera musik. Studior finns i Entresse, Iso Omena, Ode, Böle, Sello, Östra centrum, Hagalund och Dickursby. Studiorna i Esbo ja Helsingfors ska bokas via Varaamo och studiorna i Vanda via Timmi.

Övningsrum

Helmet-biblioteken har musikrum som kan användas som replokal för band. Musikrum finns i Södra Haga, Iso Omena, Lippulaiva, Månsas, Ode, Böle, Sello, Östra centrum, Dickursby och Tölö.

Musikrummen ska bokas via Varaamo (Esbo och Helsingfors) eller Timmi (Vanda).

Karaoke

Du kan sjunga karaoke i Dickursby, Ode och Lippulaiva bibliotek.

Instrument och tillbehör

Helmet-biblioteken har en massa olika instrument, såsom gitarrer, pianon och trummor. På biblioteken hittar du även mer ovanliga instrument, såsom banjo, cajon-trummor och guitalele. En del av instrumenten kan endast användas på biblioteket. Du kan söka instrument i Helmet-sökningen på instrumentets namn.

Instrument och tillbehör

Har du behov av något instrument att låna? Du kan göra ett anskaffningsförslag!

Digitalisering

Vill du digitalisera dina gamla vinylskivor, kassetter eller annat analogt material?

Nedan finns information om våra digitaliseringsmöjligheter och de bibliotek som erbjuder dem. Utrustningen används självständigt men bibliotekspersonalen kan hjälpa till med att använda den vid behov.

 • Från vinylskiva till CD-skiva: Sello, Dickursby, Östra centrum
 • Från vinylskiva till USB-minne: Ode, Böle
 • Från VHS till DVD: Böle, Grankulla, Nordsjö
 • Från C-kassett till MP3: Dickursby
 • Från C-kassett till CD: Östra centrum
 • Noter till digitalt format: Ode, Dickursby (A3-scanner)
 • Fotografier och filmer till digitalt format: Ode, Dickursby

I Odes digitaliseringsstudio kan du konvertera videokassetter, ljudinspelningar och smalfilmer till digitalt format. Spara dina filer på en hårddisk, minnessticka eller i molnet.

Videoformat:

 • VHS / S-VHS
 • Video8 / MiniDV / DVCAM / DVCPRO / HDV / 8 mm filmrulle
 • Ljudformat:

 • Kassettband
 • DCC
 • DAT
 • MiniDisc
 • LP-skiva / Vinylskiva

Fråga om musik

Här kan du ställa frågor om musik om du inte kan hitta ett svar någon annanstans. Frågorna besvaras av yrkespersoner på finländska musikbibliotek. Ju mer exakta uppgifter du kan bifoga till din fråga, desto lättare är det sannolikt att svara på den.

Se alla svar.