Oletko tallentanut muistilistoja, tageja tai valmiita hakuja vanhassa Helmet-haussa? Ota ne talteen ennen 14.5.2024. Lue lisää. Uudessa verkkokirjastossa voit tallentaa suosikkilistoja ja hakuja.

Haku

Asiakastietokoneet ja tulostaminen

Kaikissa Helmet-kirjastoissa voit käyttää asiakastietokonetta.

Henkilökunta opastaa tarvittaessa tietokoneiden käytössä. Kirjastossa järjestetään myös tietokoneen ja internetin käytön peruskursseja. Kysy lisätietoa omasta kirjastostasi.

Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla koneita käytetään ilman ajanvarausta.

Myös suurimmassa osassa Helsingin kirjastoja tietokoneita käytetään ilman ajanvarausta. Helsingissä on kuitenkin muutamia varattavia työhuoneita, joissa on asiakastietokone. Näitä tiloja voit varata Varaamon kautta hakusanalla "asiakastietokone".

Tulostaminen Espoossa

Espoon kirjastoissa tulostamiseen, valokopiointiin ja skannaamiseen käytetään Princh-palvelua. Tulostus on tietoturvallista, koska paperit tulostuvat vasta, kun asiakas itse vapauttaa tulosteet kertakäyttöisellä tunnusluvulla monitoimilaitteen luona.

Kirjastoissa voit tulostaa asiakastietokoneilta. Tulostusohjelma mahdollistaa tulostamisen myös omalta tietokoneelta verkon kautta tai älylaitteelta. Voit tulostaa omalta tietokoneeltasi verkon kautta Princh-tulostussivulta (print.princh.com). Voit asentaa älylaitteeseesi Princh-sovelluksen, joka löytyy Googlen Play Storesta ja Apple App Storesta.

Löydät tarkemmat ohjeet tulostamiseen, kopiointiin ja skannaamiseen Espoon kaupungin sivuilta.

Tulostaminen ja kopiointi maksavat 0,20 € / tiedoston sivu. Maksua ei kuitenkaan peritä alle 20 sivun tulostamisesta tai kopioinnista, jos asiakirja on välttämätön työllisyyteen, toimeentuloon, maahanmuuttoon tai sosiaalietuuksiin liittyvässä asioinnissa. Lisäksi maksua ei peritä alle 18-vuotiailta, kun tulosteita tai kopioita on alle 20 sivua. Skannaaminen on kirjastossa maksutonta.

Tulostaminen Helsingissä

Tulostaminen asiakastietokoneilta

Luo käyttäjätunnus tulostuspalveluun klikkaamalla työpöydällä olevaa linkkiä YSoft SafeQ tai osoitteessa asiakastulostus.hel.fi.

Aktivoi tunnuksesi sähköpostiisi saapuneesta linkistä Activate your account ja ota talteen viestissä oleva PIN-koodi. Tätä samaa PIN-koodia voit käyttää asiakaskoneilta tulostamiseen kaikissa Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteissä.

Omalta laitteelta tulostaessasi tarvitset PIN-koodin lisäksi käyttäjätunnuksesi sähköpostiosoitteen ja salasanan.

Asiakastietokoneella:

 1. Valitse tulostettava tiedosto tai etsi nettisivu, jonka haluat tulostaa ja klikkaa Tulosta. Tulostusasetukset-ikkuna avautuu. Voit muuttaa tulostusasetuksia, esimerkiksi valita tulostettavaksi vain tietyn sivun. Oikean tulostimen valinta on automaattinen.
 2. Klikkaa Tulostusasetukset-ikkunassa Tulosta. PIN-koodin syöttöikkuna avautuu.
 3. Syötä tunnuksesi PIN-koodi ja paina Kirjaudu sisään tai Enter.

Voit noutaa kaikki lähettämäsi tulosteet kerralla. Lukitse tietokone tulosteiden noudon ajaksi, jos haluat jatkaa työskentelyä.

Kirjaudu ulos, jollet enää tarvitse tietokonetta.

Maksa tulosteet kirjaston asiakaspalvelupisteessä. Tulosteen hinta on 0,40 € kpl.

Tulostaminen omalta laitteelta

Luo käyttäjätunnus tulostuspalveluun osoitteessa asiakastulostus.hel.fi.

Aktivoi tunnuksesi sähköpostiisi saapuneesta Activate your account -linkistä. Ota talteen viestissä oleva PIN-koodi ja salasanasi. Samaa PIN-koodia voit käyttää tulosteiden vapauttamiseen kaikissa Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteissä.

Voit tulostaa omalta laitteeltasi kaikkia yleisimpiä tiedostomuotoja (PDF, DOCX, JPG...).

Tulosteiden hinta on 0,40 € / arkki.

Omalla laitteella:

 1. Kirjaudu tulostuspalveluun osoitteessa asiakastulostus.hel.fi. Voit vaihtaa kielen Valikosta.
 2. Avaa Valikko ja valitse Lataa työ.
 3. Napauta Lisää tulostustyö -kuvaketta ja etsi haluamasi tiedosto laitteeltasi. Laitteestasi riippuen voit valita kerralla useamman tiedoston.
 4. Lähetä tiedosto valitsemalla Lataa. Voit lisätä tiedostoja valitsemalla Lisää tiedosto.

Tulostaminen Kauniaisissa

Kauniaisten kirjastossa voit tulostaa, kopioida ja skannata palveluaikana. Omatoimiaikana kyseiset palvelut eivät ole käytettävissä.

Tulostamiseen käytetään Princh-tulostusohjelmaa. Tulostusohjelma mahdollistaa tulostamisen myös omalta tietokoneelta tai älylaitteelta.

Tulostaminen maksaa 0,20 €/sivu. Voit maksaa tulosteet asiakaspalvelussa tai sähköisesti.

Henkilökunta opastaa sinua tarvittaessa tulostamisessa.

Tulostaminen kirjaston tietokoneilla

Tulostus aloitetaan normaalisti käytetyn ohjelman tulostustoiminnolla. Kun painat Tulosta-painiketta, tietokone avaa Princh-ikkunan. Tämän jälkeen voit muuttaa tulostusasetuksia ja valita maksutapaa.

Jos haluat maksaa kirjastossa, sivu kysyy nimeäsi, jotta voit kertoa kirjastovirkailijalle nimesi ja pyytää tulostuksen vapauttamista.

Tulostus omalta tietokoneelta tai älylaitteelta

Verkon kautta tulostus onnistuu Princh-tulostussivulta. Kirjoita tulostimen tunnus 103016 ja seuraa sivuston ohjeita.

Jos haluat maksaa kirjastossa, sivu kysyy nimeäsi, jotta voit kertoa kirjastovirkailijalle nimesi ja pyytää tulostuksen vapauttamista.

Kopiointi

Kopiot maksavat 0,20 €/sivu. Maksa kopiot kirjaston henkilökunnalle.

Skannaus

Voit skannata dokumentteja ja kuvia kirjaston monitoimilaitteilla maksutta. Skannauksen voi lähettää suoraan valitsemaasi sähköpostiosoitteeseen. Vaihtoehtoisesti monitoimilaite tallentaa skannauksen laitteeseen kytketylle muistitikulle. Voit käyttää omaa muistitikkuasi tai lainata henkilökunnalta muistitikun kirjastokäyttöä varten.

Tulostaminen Vantaalla

Vantaan kirjastoissa tulostus, kopiointi ja skannaus on maksutonta. Tulosteita tai kopioita voi ottaa päivässä enintään 20 mustavalkoista tai 2 värillistä sivua.

Tarvitset tulostamiseen, kopiointiin ja skannaukseen kirjastokortin. Kirjastokortin avulla voit helposti rekisteröityä tulostusjärjestelmään. Rekisteröinti tarvitsee tehdä vain kerran, ja se on voimassa toistaiseksi. Henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa.

Tulostus tapahtuu kirjaston tietokoneilta. Tarvitset tulostamiseen kirjastokortin. Tulostaminen omasta laitteesta ei ole mahdollista.

Tulosteet tulevat A4-kokoisille paperiarkeille.

Kopiointi ja skannaus

Tarvitset kopiointiin ja skannaukseen kirjastokortin. Voit valita kopioitavan sivun kooksi A4 tai A3. Voit myös skannata paperisia asiakirjoja digitaaliseen muotoon. Skannatut tiedostot lähetetään suoraan sähköpostiosoitteeseen, jonka olet antanut rekisteröinnin yhteydessä. Skannaus muistitikulle ei ole mahdollista.

Maksut

Tulostusmaksut ovat kaupunkikohtaisia.

Espoossa tuloste- ja kopiomaksu on 0,20 € / sivu. Joissakin tapauksissa voi saada maksuttomia tulosteita enintään 20 kpl / asiointikerta.

Vantaalla tulostaminen asiakaskoneilta on maksutonta 20 kpl / asiakas.

Helsingissä tulosteet 0,40 € / kpl, 3D-tulosteet 0,70 € / kpl. Kirjasto ei palauta tulostuspalveluun tallennettua käyttämättä jäänyttä rahaa.

Kauniaisissa tulosteet 0,40 € / kpl.

Asiakastietokoneiden käyttösäännöt

 1. Käytä vain omia tunnuksiasi. Ne ovat henkilökohtaiset ja olet vastuussa niiden käytöstä.
 2. Henkilökunta auttaa sinua mielellään. Muista kuitenkin, että olet itse vastuussa nettiasioimisestasi.
 3. Kunnioita muita verkonkäyttäjiä ja kirjaston asiakkaita.
 4. Kunnioita kuntalaisten yhteistä omaisuutta.
 5. Kirjasto ei vastaa tietokoneilla aiheutetuista vahingoista.
 6. Viranomaisilla on oikeus saada koneen käyttäjätietoja rikostutkintatapauksissa.
 7. Kirjasto ei vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat teknisestä viasta, muista verkonkäyttäjistä tai käyttäjän toiminnasta.
 8. Kirjasto määrittelee ajanvarauksen ehdot.
 9. Kirjaston asiakastietokoneiden, tietoverkkojen ja järjestelmien käyttäjänä olet sitoutunut noudattamaan näitä sääntöjä. Ellei sääntöjä noudateta, kirjasto voi evätä koneiden käyttöoikeuden määräajaksi. Menettelynä sovelletaan Helmet-kirjaston käyttösääntöjen kohtaa käyttöoikeuden menetyksestä.