Haku

Tilat ja laitteet

Kirjastot tarjoavat aineistojen lisäksi laite-, esine- ja tilapalveluja. Kirjastossa voit järjestää tapahtuman, työskennellä etänä, opiskella, kokoustaa ja olla luova.

Asiakastietokoneet

Voit käyttää asiakastietokonetta kaikissa Helmet-kirjastoissa. Tietokoneita on avoimessa tilassa, joissakin kirjastoissa myös läppärikaapissa tai varattavassa työhuoneessa. Henkilökunta opastaa sinua tarvittaessa tietokoneiden käytössä. Palvelut-sivuilta löydät lisätietoa digituesta.

Espoossa ja Vantaalla voit käyttää asiakaskoneita ilman ajanvarausta. Myös suurimmassa osassa Helsingin kirjastoja pääset tietokoneelle ilman ajanvarausta. Helsingissä on muutamia varattavia työhuoneita, joissa on asiakastietokone. Helsingin kaupungin tilavarausjärjestelmä on vaihtumassa, ja väliaikaisesti käytössä on osoite Tilavarauspalvelu.

Muista tietoturva kaikessa netin käytössä! Löydät ohjeita Liikenne- ja viestintäviraston sivuilta. Liikenne- ja viestintävirasto antaa hyviä vinkkejä myös siihen, miten verkossa kannattaa käyttäytyä. Netiketti. Katso myös asiakastietokoneiden käyttösäännöt.

Tulostaminen, kopiointi ja skannaus Helmet-kirjastoissa

Voit tulostaa, kopioida ja skannata Helmet-kirjastoissa. Lisätietoa löydät Tulostaminen ja asiakastietokoneet -sivulta.

Tilavarausten tekeminen Helmet-kirjastoihin

Jos kaipaat rauhallista tilaa työskentelyyn tai opiskeluun, varaa tila etukäteen. Varaamiskäytännöissä on eroja kaupunkien välillä.

Espoossa tilavaraukset tehdään Espoon kaupungin Varaamossa. Helsingissä on käytössä Tilavarausjärjestelmä. Vantaalla on käytössä Vantaan kaupungin Timmi. Kauniaisten kirjastossa ei ole varattavia tiloja.

Kirjastot tarjoavat käyttöösi eri kokoisia varattavia huoneita. Huoneiden varustelutaso vaihtelee. Löydät tilojen kuvaukset tilavarausjärjestelmistä.

Tapahtumatilat

Tapahtumatilojen varaamiskäytännöt vaihtelevat eri Helmet-kaupungeissa.

Espoossa voit varata kirjastojen tapahtumatiloja täyttämällä hakemuslomakkeen. Löydät tiedot tapahtumatiloista ja niiden käytöstä Espoon kaupunginkirjaston sivuilla.

Helsingin kirjastojen tapahtumatilojen tiedot löydät kunkin kirjaston sivulta sekä Tilavarauspalvelusta.

Tarkista Vantaan kaupunginkirjaston toimipisteiden mahdollisuudet kunkin kirjaston sivuilta.

Kauniaisten kaupunginkirjastossa on mahdollista järjestää pienimuotoinen tapahtuma kirjastosalissa. Ota yhteyttä sähköpostiosoitteeseen kirjasto@kauniainen.fi

Vinkki: mieti tapahtumasi tekniikkatarpeet etukäteen. Puhetapahtuma vaatii vähemmän tekniikkaa kuin musiikkitapahtuma. Tarvitsetko tapahtumaasi varten myös näytön tai valkokankaan? Hyvin tehty tapahtumasuunnitelma nopeuttaa sopivan tilan löytymistä. Tilan varustelu selviää varausjärjestelmistä tai kirjastosta kysymällä.

Näyttelytilat

Voit järjestää Helmet-kirjastoissa näyttelyitä. Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla näyttelyt sovitaan ottamalla yhteys näyttelytilan tarjoavaan kirjastoon. Helsingin kirjastojen näyttelytiloista on koottu infosivu.

Lainattavat esineet

Voit lainata kirjastosta esineitä ja laitteita, joita et tarvitse joka päivä. Tarjolla on esimerkiksi porakoneita, tennismailoja, luistimia, kuulokkeita, suksia, sykemittareita ja soittimia. Löydät lainattavat esineet Helmet-hausta. Valikoima vaihtelee kirjastoittain. Lainattavat esineet täytyy palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattu ja jonka kokoelmiin ne kuuluvat. Esineitä ei voi varata.

Ajantasaiset tiedot Helmet-kirjaston kokoelmissa olevista esineistä löydät Helmet-hausta: Esineet Helmet-haussa

Ulkopelit löytyvät myös palveluhausta. Vantaan kirjaston lainattavista esineistä löydät tietoa Vantaan kaupungin sivuilta. Yhteistyössä liikuntatoimen kanssa lainattavista urheiluvälineistä on oma ohjesivu. Pääkaupunkiseudun kirjastoissa on kaksi kuormapyörää lainattavissa.

Kaipaatko jotakin esinettä lainattavaksi? Voit tehdä hankintaehdotuksen myös esineestä!

Kuormapyörien lainaaminen

Helmet-kirjaston lainattavat kuormapyörät sijaitsevat Sellon ja Vallilan kirjastoissa.

Sellon kirjaston laatikkopyörä (käytetään myös nimityksiä kuormapyörä tai tavarapyörä) on tarkoitettu tavaroiden tai lasten kuljettamiseen. Pyörän mukana lainataan aina lukko ja lisävaijeri. Lisävarusteina on irrotettava istuinlaatikko, kaksi erilaista sadesuojaa ja pumppu. Pyörässä on kiinteä vyö kuljetettaville lapsille. Voit varata pyörän Espoon Varaamon kautta. Tarkista Varaamon tiedoista saatavuus ja toimintaohjeet.

Vallilan kirjaston tavarafillarin eli kuormapyörän voit lainata, jos olet yli 18-vuotias ja sinulla on lainausoikeus Helmet-kirjastoon. Et tarvitse mukaasi fyysistä kirjastokorttia. Ota mukaan henkilöllisyystodistus. Kirjasto tekee kanssasi kirjallisen lainasopimuksen.

Kumpaakaan kuormapyörää ei voi pyytää toimittamaan muuhun kirjastoon käyttöä varten.

Pajat, verstaat ja Värkkäämö Helmet-kirjastoissa

Haluatko korjata lempifarkkusi tai ommella verhot? Tarvitsetko varaosan rikkoutuneeseen leluun?

Kirjastossa voit värkätä, korjata ja tulostaa! Pajat ja verstaat tarjoavat monipuolisesti ja paikallisesti mahdollisuuksia tekemiseen ja harrastamiseen. Helmet-kirjastot ovat kaikkien käytettävissä, asuinpaikasta riippumatta. Ehdota puuttuvaa palvelua hankittavaksi hankintaehdotuslomakkeella!

Helmet-kirjastoissa on yhteensä 12 pajaa ja verstasta. Tarkemmat tiedot löytyvät kunkin kirjaston sivulta:

Espoo

Helsinki

Vantaa

Musiikkitilat ja -instrumentit kirjastoissa

Oletko kiinnostunut laulamisen tai soittamisen harjoittelusta, oman demoäänitteen tekemisestä tai vaikkapa pienimuotoisen keikan järjestämisestä bändillesi?

Helmet-kirjastoissa on laaja valikoima laadukkaita palveluja musiikin harrastajalle ja ammattilaiselle.

Tarkemmat tiedot löydät Musiikki-sivulta.

Kaipaatko käyttöösi soitinta? Hankintaehdotuksen voi tehdä myös soittimesta.

Pelaaminen, pelit ja pelitilat Helmet-kirjastoissa

Kirjastossasi on pelejä ja pelitoimintaa aloitteleville pelaajille ja aktiivisille harrastajille.

Konsolipelit ja tietokoneet pelaamiseen ovat usein lasten- ja nuortenosastoilla. Pelipalveluita on myös aikuisille pelaajille. Pelitilat löydät tilojen varausjärjestelmistä.

Pelaaminen on sosiaalista toimintaa, josta syntyy ääntä. Suuremmat kirjastot tarjoavat kokoontumistiloja peliharrastajille. Myös kirjastojen ryhmä- ja kokoustilat voivat sopia peliseurueiden käyttöön. Tarkat tilakohtaiset tiedot löydät kunkin kirjaston varausjärjestelmästä ja omilta verkkosivuilta.

Asiakaskoneella pelaaminen on sallittua. Tarkista oman kirjastosi ohjeet ja muista, että kirjaston henkilökunta valvoo ikärajoja (PDF). Käytä pelatessasi kuulokkeita. Pelikasvatus on kirjastoammattilaisten työtä, joten muistutamme taukojen pitämisestä ja pelikäytöksestä.

Vuosittain julkaistava Helmet-pelihaaste kutsuu löytämään yllätyksiä ja löytöjä pelattavaksi! Uudet pelikokemukset virkistävät harrastusta. Pelihaasteelle on oma sivunsa: Helmet-pelihaaste 2024

Voit lainata konsolipelejä kotiin. Helmet-haun pelit-valinta listaa konsolipelit kätevästi. Linkki pelihakuun.

Mitä pelejä kirjastoon?

Puuttuuko meiltä jokin olennainen peliteos? Helmet-kirjasto ottaa mielellään vastaan vinkkejä ja toiveita kaikenlaisista peleistä. Voit esittää toiveitasi suoraan kirjaston henkilökunnalle tai jättää hankintaehdotuksen verkossa.

Lautapelit

Helmet-kirjastojen valikoimasta löydät lastenpelejä ja perhepelejä. Tarjolla on myös monimutkaisempia pelejä harrastajien makuun. Joissakin kirjastoissa järjestetään kerhotoimintaa lautapelien parissa sekä satunnaisia lautapelitapahtumia. Katso tapahtumatarjonta tapahtumasivulta ja klikkaa "Pelitapahtumat".

Linkki lautapelihakuun.

Lainattavien pelien lisäksi kirjastoissa on tarjolla paikan päällä pelattavia lautapelejä. Shakki on niin suosittu, että isommissa kirjastoissa on tarjolla useita shakkisettejä!

Roolipelit – improvisoituja mielikuvitusmatkoja

Helmet-kirjasto on panostanut roolipeleihin. Roolipelien lisäksi lainattavissa on sääntökirjoja ja pelien lisäosia. Kokoelmaan kuuluu pelejä perinteisten pöytäroolipelien ystäville ja larppaajille.

Tapahtumasivulta löydät aloittelijoille sopivia roolipelikerhoja. Niiden avulla pääset harrastuksessa alkuun. Roolipelikerhosta myös konkari löytää kiinnostavia pelejä pelattavakseen.

Pelejä pihalle ja puistoon

Kirjastosta saat lainaan myös ulkopelejä. Voit haastaa kaverit kroketti- tai mölkkyturnaukseen puistossa, rannalla tai vaikka kirjaston pihalla. Footbag- tai diabolokikkailu onnistuu lainatavaroillakin. Pelaatko satunnaisesti? Voit lainata tennismailan tai jalkapallon kirjastosta. Näin säästyt turhilta säilytysongelmilta.