Oletko tallentanut muistilistoja, tageja tai valmiita hakuja vanhassa Helmet-haussa? Ota ne talteen ennen 14.5.2024. Lue lisää. Uudessa verkkokirjastossa voit tallentaa suosikkilistoja ja hakuja.

Haku

Usein kysyttyä

Ongelmatilanteet

Unohdin tunnuslukuni, mitä teen?

Jos olet antanut meille sähköpostiosoitteesi, voit käyttää tunnusluvun palautustoimintoa painamalla "Kirjaudu" oikeasta yläkulmasta ja sen jälkeen linkkiä "Unohditko tunnuslukusi?

Jos meillä ei ole sähköpostiosoitettasi, muutamme tunnusluvun kirjastossa. Ota henkilötodistus mukaan.

Kirjastokorttini katosi, mitä teen?

Ilmoita kadonneesta kortista heti kirjastoosi. Kirjastojen ollessa suljettuna voit soittaa numeroon 09 3108 5309. Kerro vastaajan nauhalle, miksi soitat, nimesi ja henkilötunnuksesi.

Et ole vastuussa lainoista, jotka on otettu kadonneelle kortille sen jälkeen, kun ilmoitus katoamisesta on tehty. Kuoletettua korttia ei voi ottaa uudelleen käyttöön. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Jos kadonneella tai varastetulla kortillasi on lainattu luvatta, varmista, että korttisi on kuoletettu. Tee tarvittaessa rikosilmoitus, josta käy ilmi, että korttia on käytetty luvatta, ja mitä vahinkoja on aiheutunut.

Sääntöjemme mukaan olet vastuussa kaikesta kortillasi lainatusta aineistosta. Siksi joudut maksamaan niiden kulut ja korvaushinnan, vaikka joku muu olisikin ne aiheuttanut.

Kirjaston kirja meni rikki tai CD-levy hukkaan. Mitä teen?

Jos mahdollista, ota yhteyttä sen kaupungin kirjastoon, joka omistaa rikkoutuneen tai hukkaan menneen aineiston. Voit kuitenkin hoitaa asian myös muissa kaupungeissa.

Rikkoutunutta, sotkeentunutta tai kadonnutta aineistoa ei voi tietenkään enää laittaa lainattavaksi. Siksi joudut korvaamaan sen hankintahinnan tai kiinteän korvaushinnan.

Yleensä voit myös sopia kirjaston kanssa hankkivasi uuden kappaleen korvattavan tilalle. Elokuvat ovat kuitenkin poikkeus, koska kirjasto on ostanut lainattaviin kappaleisiin lainausoikeudet.

Miksi en saa ilmoitusta varauksen saapumisesta tai lainan erääntymisestä?

Helmet-kirjastot lähettävät ilmoituksia ja muistutuksia tekstiviestinä, sähköpostitse ja postitse. Kirjautuneena Omalle tilille voit kohdassa Omat tiedot/Kirjastokortin asetukset tarkistaa, että kaikki yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Jos olet tallentanut asiakastietoihisi sähköpostiosoitteen, sinulle lähetetään eräpäivän lähestymisestä varoittava ilmoitus kaksi päivää ennen eräpäivää. Myöhässä olevasta aineistosta lähetetään ensimmäinen muistutus 14 vuorokauden kuluttua eräpäivästä joko sähköpostitse tai postitse. Toinen muistutus lähetetään tarvittaessa aina postitse 28 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Jos olet tallentanut matkapuhelinnumeron Suomen maakoodin (+358) kanssa kenttään "Numero tekstiviesteille", sinulle lähetetään varausilmoitus tekstiviestinä. Muuten varausilmoitus lähetetään joko sähköpostitse tai postitse. Jos et halua varausilmoituksia tekstiviesteinä, voit tallentaa puhelinnumeron kenttään "Puhelin".

Jos et saa kirjastolta ilmoituksia sähköpostiisi, tarkista, onko sähköpostiosoitteesi oikein. Varmista lisäksi, ettei sähköpostilaatikkosi ole täynnä ja ettei roskapostisuodattimesi estä kirjaston ilmoituksia.

Helsingin kirjastojen varausilmoitukset tulevat osoitteesta varausilmoitukset@lib.hel.fi. Espoon kirjastojen (paitsi kirjastoauton) varausilmoitukset tulevat osoitteesta varausilmoitukset@espoonkirjastot.fi. Kaikki muut Helmet-kirjastojen ilmoitukset tulevat osoitteista helmet@hel.fi, helmet-kirjastot@hel.fi tai noreply@finna.fi. Salli postin vastaanottaminen kaikista yllä mainituista osoitteista.

Miksi sain ilmoituksen, vaikka olen jo palauttanut lainani tai hakenut varaukseni?

Jos olet tilannut kirjaston ilmoitukset kirjeinä etkä sähköpostina, voi käydä niin, että olet ehtinyt hakea varauksesi tai palauttaa lainasi ennen postin saapumista.

Sain perintätoimistolta kirjeen palauttamattomista lainoista. Mitä teen?

Palauttamatta jääneet lainat siirtyvät perittäviksi noin 60 päivää eräpäivän jälkeen. Tässä vaiheessa olet myös menettänyt lainausoikeutesi.

Lue kirjeen ohjeet huolellisesti. Maksettavaksesi jäävä summa on erisuuruinen riippuen siitä, voitko vielä palauttaa lainasi. Ota tällöin palautuksestasi kuitti.

Maksa perintätoimiston saatavat. Lainausoikeutesi palautuu, kun kirjasto saa perintätoimistolta tiedon maksustasi.

Miksi noutamattomalla varauksella on maksu?

Maksun tavoitteena on kannustaa asiakkaita huolehtimaan varaustensa noudosta tai peruuttamisesta, niin että kirjojen kierto nopeutuu ja varausjonot lyhenevät. Maksu peritään 18 vuotta täyttäneiltä. Kirjastoautoissa, potilaskirjastoissa ja palvelukeskusten kirjastoissa ei peritä noutamattoman varauksen maksua.

En ole saanut varauksestani ajoissa ilmoitusta tekstiviestillä tai sähköpostilla tai kirjeellä. Pitääkö minun silti maksaa varauksesta maksu?

Maksu peritään myös siinä tapauksessa, että varausilmoitus ei ole saapunut perille jakeluhäiriön, tietoliikenteen häiriön tai muun syyn vuoksi. Voit seurata varausten tilaa myös Oman tilin kohdassa Varaukset. Voit myös tiedustella varaustesi tilanteesta kirjaston henkilökunnalta.

Varaukseni oli kadonnut varaushyllystä. Pitääkö minun maksaa?

Ota yhteyttä henkilökuntaan. Henkilökunta voi perua varaushyllyssä olevan varauksen niin, ettei maksua muodostu, ja palauttaa varauksesi jonon kärkeen.

Olen ollut sairaana enkä ole päässyt hoitamaan asioitani. Voinko saada vapautuksen maksuista?

Kirjastomaksuista voi hakea vapautusta. Ota yhteyttä kirjastoon asian selvittämiseksi.

Asiointi kirjastossa

Voinko rekisteröityä kirjaston asiakkaaksi sähköisesti?

Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit tallentaa tietojasi etukäteen kirjaston asiakasrekisteriin lomakkeella. Lomakkeen täyttäminen etukäteen nopeuttaa kirjastokortin saamista. Kun olet tallentanut tietosi, voit käydä hakemassa kirjastokortin mistä tahansa Helmet-kirjastosta.

Ota voimassaoleva henkilöllisyystodistus mukaan. Jos kirjastokorttia ei ole haettu kolmen kuukauden kuluessa lomakkeen täyttämisestä, tiedot poistetaan.

Kirjastossa käyvät henkilötodistukset löydät sivulta "Kirjastokortti ja lainaaminen".

Kuinka teen nimenmuutoksen?

Nimenmuutosta ei voi tehdä verkkopalvelun kautta. Käy missä tahansa Helmet-kirjastossa ja esitä uudella nimelläsi varustettu henkilötodistus (tai henkilötodistus vanhalla nimelläsi ja erillinen todistus nimenmuutoksesta). Saat uuden kirjastokortin maksutta.

Missä voin käyttää Helmet-kirjastokorttia?

Voit käyttää Helmet-kirjastokorttia Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla kuin omassa lähikirjastossasi. Voit lainata, varata, uusia, palauttaa ja hoitaa asioitasi missä Helmet-kirjastossa tahansa kaupunkien rajoista välittämättä.

Voiko joku muu asioida puolestani?

Kyllä voi, katso ohjeet joustoasiakkuuteen tai valtakirjan käyttämiseen.

Onko Helmet-kirjastolla chat-palvelua?

Kyllä on. Chat-ruutu on näkyvissä Helmet-sivustolla, kun kirjaston työntekijä on paikalla vastaamassa. Chat on avoinna arkisin noin kello 12–17 (perjantaisin 12–16).

Miten lopetan kirjaston asiakkuuden?

Jos et enää tarvitse omaa kirjastokorttiasi tai kyseessä on kuolleen omaisen kirjastokortti, voit pyytää, että asiakastiedot poistetaan kirjaston asiakasrekisteristä.

Ota yhteyttä minkä tahansa Helmet-kirjaston asiakaspalveluun käymällä kirjastossa tai soittamalla. Kirjastossa tarkistetaan, ettei kortilla ole palauttamattomia lainoja, maksamattomia maksuja tai muita selvittämättömiä asioita. Sen jälkeen asiakastiedot poistetaan. Hävitä kortti leikkaamalla se kahtia. Kirjastoon ei tarvitse toimittaa kuolintodistusta.

Miksi kirjastokorttini ei enää toimi?

Henkilötiedot poistetaan kolmen vuoden kuluttua siitä, kun henkilö on käyttänyt viimeksi kirjastopalveluja, jos asiaan ei liity selvittämättömiä asioita (esim. maksamattomia maksuja).

Kasvavatko myöhästymismaksut korkoa?

Myöhästymismaksut eivät kasva korkoa.

Kasvavatko muut maksut korkoa?

Perintätoimistot perivät viivästyskorkoa niiden perittäviksi jätetyistä maksuista.

Aineisto ja varaaminen

Miten voin jättää hankintaehdotuksen?

Voit täyttää hankintaehdotuksen verkossa. Voit toki kertoa hankintatoiveesi myös kirjaston henkilökunnalle.

Miksi en löydä uutuusteosta Helmetistä?

Uutuusteosten hankintapäätökset tehdään yleensä jo kuukausia etukäteen. Teos löytyy Helmetistä, kun sen tiedot on tallennettu kirjaston tietokantaan. Voit halutessasi varmistaa henkilökunnalta, onko teos jo tilattu kirjastoon. Hankintatoiveita voit esittää verkossa tai kirjastohenkilökunnalle.

En löydä Helmetistä erästä teosta. Voinko tilata sen jostain muusta kirjastosta itselleni?

Kyllä voit. Tee tilaus siinä kirjastossa, josta haluat teoksen noutaa. Voit täyttää kaukopalvelupyynnön myös verkossa. Kaukopalvelu on maksullista.

Miten varaan hyllyssä olevan teoksen?

Voit tehdä varauksen Helmet-verkkopalvelussa. Saat ilmoituksen tekstiviestinä, sähköpostitse tai postitse, kun aineisto odottaa sinua noutokirjastossa. Jos haluat heti noutaa teoksen kirjastosta, jossa se on hyllyssä, soita ensin kyseiseen kirjastoon ja pyydä, että teos varataan sinulle. Puhelinvarausta varten tarvitset kirjastokortin numeron. Verkkopalvelussa tarvitset kirjastokortin numeron ja tunnusluvun.

Miten tilaan saapuneesta varauksesta tekstiviesti-ilmoituksen?

Jos olet tallentanut asiakastietoihisi matkapuhelinnumeron Suomen maakoodilla (esim. +358501234567), sinulle lähetetään varausilmoitus tekstiviestinä.

En pääse hakemaan varaustani. Voiko joku muu hakea sen?

Jos et pääse itse noutamaan varaustasi, voit pyytää toista henkilöä lainaamaan varatun teoksen omalle kirjastokortilleen kirjaston asiakaspalvelussa. Lainaajan on esitettävä kirjastosta tekstiviestinä, sähköpostitse tai postitse saamasi varausilmoitus, joten välitä varausilmoituksesi hänelle. Jos haluat, että varauksesi lainataan sinun kirjastokortillesi, varauksen noutajalla on oltava mukanaan valtakirja, johon olet yksilöinyt sen käyttötarkoituksen, sinun kirjastokorttisi sekä varauksen noutajan oma henkilötodistus.

Jos et tarvitse enää varaamaasi aineistoa, peruuta varauksesi mahdollisimman pian. Näin se vapautuu seuraavalle asiakkaalle. Varauksen voit perua milloin tahansa ennen noutoajan päättymistä. Varausjonossa olevan varauksen voit myös jäädyttää esimerkiksi loman tai muun poissaolon ajaksi. Voit jäädyttää varauksesi vain ennen kuin se on matkalla tai saapunut varaushyllyyn.

Olen lähdössä lomamatkalle ja minulla on varauksia. En haluaisi, että varaukset tulevat matkani aikana kirjastoon. Voisiko asialle tehdä jotain?

Voit jäädyttää varaukset kirjautumalla omiin tietoihisi Helmet-sivulla. Pystyt jäädyttämään sellaisen varauksen, jossa olet vielä jonossa. Jäädyttämällä varmistat, että se ei tule kirjastoon noudettavaksi ennen kuin olet poistanut jäädytyksen. Liikut varausjonossa eteenpäin vaikka varauksesi olisi jäädytettynä. Jäädytyksen saat pois samalla tavalla kuin jäädytitkin varauksen. Jäädytyksen poistamisen jälkeen varaus saapuu noudettavaksi kirjastostasi, kun on sinun vuorosi varausjonossa.

En haluaisi, että koko nimeni näkyy varaushyllyssä. Kuinka voin estää sen?

Useimmissa kirjastoissa on siirrytty numeroituihin varauksiin tai varaushyllyihin.

Joissakin kirjastoissa on käytössä varausten noutoon alias eli salanimi. Aliaksen voit saada käymällä kirjastossa ja esittämällä voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen. Aliaksen hankkimisen jälkeen varauksissa ei näy nimeäsi vaan aliaksesi.

Voinko ostaa itselleni kirjaston hyllyssä olevan teoksen?

Valitettavasti emme ota vastaan ostotarjouksia kokoelmaamme kuuluvista teoksista. Voit ostaa kirjastojen poistamia teoksia. Poistopäätöksiin vaikuttavat muun muassa teoksen ikä, huono kunto, vanhentunut sisältö ja lainaamattomuus.

Voinko lahjoittaa kirjastolle omia kirjojani?

Kyllä, kirjastot ottavat vastaan kirjalahjoituksia tarpeen mukaan. Kirjastot voivat halutessaan ohjata lahjoituksia eteenpäin, esim. kierrätyskärryyn, josta muut asiakkaat voivat poimia teoksia itselleen. Kysy asiasta tarkemmin omasta lähikirjastostasi. Huom! Keskustakirjasto Oodi ei ota vastaan aineistolahjoituksia.

Miten aineisto valitaan?

Helmet-kirjasto on Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kirjastojen kokonaisuus.

Kirjastossa on kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia, äänikirjoja ja pelejä sekä perinteisissä että digitaalisissa muodoissa. Osa lehdistä on lainattavissa ja varattavissa. Käytössä on myös runsaasti digilehtiä.

Aineistoa hankitaan kaiken ikäisille pääkaupunkiseudulla eniten puhutuilla kielillä. Kirjasto hankkii sellaisia elokuvia, joilla on lainausoikeus. Kirjasto maksaa tekijänoikeuskorvaukset.

Erityisen kallista tai sellaista aineistoa, jonka käytön arvioidaan olevan vähäistä, mutta hankinnan silti tarpeellista, valitaan vain muutamia kappaleita.

Suurin osa suomalaisesta kirjallisuudesta hankitaan ilman eri toivetta.Hankintaehdotuksen voit täyttää verkossa tai kertoa hankintatoiveesi kirjaston henkilökunnalle.

Voit varata aineistoa tai uusia lainojasi verkkopalvelussamme. Varatun aineiston kuljetamme perille haluttuun kirjastoon koko Helmet-alueella. Kirjastot ottavat lahjoituksia vastaan harkintansa mukaan.

Verkkomaksaminen

Miten maksan kirjastomaksuja verkossa?

Kirjaudu Omalle tilille kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla ja siirry kohtaan Maksut. Voit maksaa kerralla kaikki näkyvillä olevat maksut tai valita niistä vain osan. Maksaessasi valitut maksut hyväksyt käyttöehdot ja hinnat. Maksutapahtumasta lähetetään sähköpostitse maksupalvelun maksuvahvistus (Paytrail) ja maksukuitti (Helmet-kirjastot).

Lisätietoja verkkomaksamisesta ja maksutavoista Paytrailin sivustolla.

Mitä maksuja voi maksaa verkon kautta?

Voit maksaa verkossa lähes kaikki kirjastomaksut. Verkossa voi maksaa muun muassa myöhästymismaksut sekä muut yleisimmät maksut. Myös kadonneen ja vahingoittuneen aineiston korvausmaksun voi maksaa verkossa. Ota kuitenkin ensin yhteyttä omaan kirjastoosi. Yli 60 päivää myöhässä olevien teosten korvausmaksuja verkossa ei voi maksaa.

Onko muita maksuja, joita ei voi maksaa verkossa?

Perinnässä olevia lainoja ei voi maksaa verkossa. Perintätoimisto hoitaa näiden lainojen perinnän, eikä kirjasto tämän vuoksi voi ottaa kyseisiä maksuja vastaan.

Onko maksettaville summille alarajaa?

Helmet-kirjastojen käyttämässä Paytrail-järjestelmässä ei ole rajoituksia maksujen suuruudelle, mutta pankeilla tai korttiyhtiöillä saattaa olla omia rajoituksia. Tarkista nämä omasta pankistasi tai maksukortin myöntäjältä.

Miten kirjastomaksut näkyvät tiliotteellani?

Tiliotteella ja luottokorttilaskulla maksun vastaanottajana näkyy Paytrail Oyj.

Miksi sähköpostissani ei näy maksuvahvistusta?

Kirjautuneena Omalle tilille voit kohdissa Omat tiedot/Kirjastokortin asetukset ja Omat tiedot/Finna-tilin asetukset tarkistaa, että sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla. Maksupalvelun maksuvahvistus (Paytrail) ja maksukuitti (Helmet-kirjastot) lähetetään Finna-tilille asetettuun sähköpostiosoitteeseen. Jos kirjastokortille on asetettu eri sähköpostiosoite, maksukuitti (Helmet-kirjastot) lähetetään myös siihen.

Jotkut sähköpostiohjelmat saattavat tulkita maksuvahvistuksen ja maksukuitin roskapostiksi. Tarkista siis kaikki saapuvan postin kansiosi ja salli jatkossa viestien vastaanottaminen maksukuitin ja maksuvahvistuksen lähettäjältä.

Olen maksanut maksut verkon kautta, mutta maksu näkyy edelleen Oman tilin kohdassa Maksut.

Tietojen päivittymisessä voi olla viivettä. Jos ongelma pitkittyy, ota yhteyttä kirjastoon.

Miten toimin vikatilanteissa ja miten voin antaa palautetta verkkomaksamisesta?

Vikailmoitukset ja palautteen voit lähettää palautelomakkeella. Voit myös olla yhteydessä suoraan kirjastoosi: Kirjastot.

Mobiiliversio

Näin teet verkkokirjastosta kuvakkeen puhelimeesi

Voit tehdäuudesta Helmet-verkkokirjastosta kuvakkeen puhelimesi näytölle, jolloin verkkokirjasto on aina nopeasti saatavilla.

Näin teet pikakuvakkeen Android-puhelimen Chrome-selaimella:

  1. Avaa verkkokirjaston etusivu Chrome-selaimella.
  2. Avaa valikko napauttamalla oikean yläkulman kolmea pistettä.
  3. Valitse Asenna sovellus.
  4. Hyväksy napauttamalla Asenna.
  5. Kuvake on luotu ja voit siirtyäverkkokirjastoon napauttamalla sitä.

Näin teet pikakuvakkeen iPhonen Safari-selaimella:

  1. Avaa verkkokirjaston etusivu Safari-selaimella.
  2. Napauta alareunan kuvakkeesta toimintovalikko auki.
  3. Valitse Lisää Koti-näkymään.
  4. Muokkaa halutessasi kuvakkeen nimeä ja napauta sitten Lisää.
  5. Kuvake on luotu ja voit siirtyä verkkokirjastoon napauttamalla sitä.

Mitä tapahtuu Taskukirjastolle?

Taskukirjasto lakkautetaan vuoden 2023 lopussa. Käytämme Helmet-verkkokirjastoa mobiililaitteiden selaimilla.